Zemaljski muzej B&H

Marica Filipović

PRAVNI STATUS
Neriješen. Nemamo osnivača, jer se država BiH nikada nije očitovala o nama, iako bi oni to morali prema zakonima koje su naslijedili od SFRJ, a koje nisu promijenili.

 VAŠE DJELOVANJE PO PITANJU STATUSA I REAKCIJE JAVNOSTI
Pisali smo brojnim tijelima, apelovali putem medija, no reakcije nema. Još nismo tužili, ali to sad postaje izvjesno. Do sada smo uvijek djelovali zajedno svih 7 institucija (svaki dopis je sadržavao svih 7 potpisa). Ove godine smo prvi puta krenuli u pojedinačnu akciju. U aprilu 2012. godine svih 7 institucija objavilo Deklaraciju s zahtjevima za rješavanje statusa. Bez odjeka.

FINANSIRANJE
Nemamo osigurana sredstva za redovne troškove, te bilježimo dugovanja prema uposlenicima u iznosu od 13 plata, te dugove za režijske troškove. Naš minimalni godišnji budžet je 1.4 miliona KM, i to kada radimo sa samo 50% kapaciteta, dakle kad se pokriju samo osnovne potrebe, bez razvojnih aktivnosti. Muzej je funkcionirao i u doba Austrougarske, i NR Jugoslavije, i SFRJ….svi su nalazili za shodno da ga drže na budžetu izuzev ove posljednje, demokratske vlasti, koja se uopće ne izjašnjava o njemu. Međunarodne organizacije i agencije među kojima SIDA i EU su nam pomagale u vidu rekonstrukcije objekata.

Proteklih godina finansirali smo se iz više izvora, počevši od MCP granta, grantova iz KS i FBiH, izdavanja prostora i prodaje ulaznica. Ove godine smo obavijestili MCP da nećemo konkurisati za finansijska sredstva iz fonda za sufinansiranje institucija kulture u BiH, jer ovo više nije grant za institucije od državnog značaja nego konkurs za projekte.

 KRATAK OPIS PONUDE I PROFIL KORISNIKA
Muzej je utemeljen još 1888 godine. Koriste ga pojedinci, škole, turisti, građani iz cijele BiH.

 Vrsta muzeja: kompleksni, arheološki, etnološki, prirodoslovni sa botaničkim vrtom

Djelatnost: muzeološka, naučna, vaspitno-obrazovna i izdavačka

Prostor muzeja: 4 paviljona

 PRIJEDLOG RJEŠENJA
Trebamo biti na državnom budžetu, plus da se dio sredstava zarađuje od prodaje suvenira, ulaznica I sl. Svi muzeji u svijetu ovog profila su na državnom budžetu.

 OTVOREN/ZATVOREN
Trenutno smo otvoreni, no radimo samo sa minimalnim kapacitetom, oko 50%, tako da samo preživljavamo, niti se razvijamo, niti u cijelosti pružamo svoje usluge, koje bismo inače mogli i trebali. Dajemo ograničene usluge za javnost, npr naučnicima i istrazivačima ne pružamo potrebne usluge za izradu njihovih radova. Otvoreni smo prvenstveno radi prihoda od ulaznica. Privremeno bili zatvoreni par mjeseci prije 6-7 godina, kao svojevrsni protest, no bez uspjeha.

SPECIFIČNI PROBLEMI

  •  Odljev stručnog kadra
  • Neriješen status nam onemogućava da konkurišemo na natječaje u kojima se traži potpis osnivača.
  • Nedovoljan broj uposlenika da realiziraju projekte koje dobijemo kada konkurišemo za sredstva
  • Slab razvoj programa i ponude

POTREBE

  • Grijanje, srećom, imamo (jer Parlament s nama dijeli svoje svoje grijanje, pošto smo na istim vodovima), ali nemamo sredstva za nabavku kemikalija za zaštitu građe.
  • Učestvujemo mi na brojnim seminarima, međunarodnim skupovima, traininzima i znamo mnogo o načinu funkcionisanja muzeja u drugim zemljama, taj vid pomoći nije prioritet.
  • Nedostaje nam stručni kadar, npr. pedagoška služba koja bi planirala i realizirala rad s javnošću, školama i ostalima, kustosi…

 

Leave A Comment