Zatvoreni Zemaljski muzej BiH simbolično obilježio Međunarodni dan muzeja

18. maj 2013.

Objavljeno na: http://www.kul.ba

Međunarodni dan muzeja, 18. maj, zatvoreni Zemaljski muzej BiH simbolično je obilježio ovaj datum kratkim programom koji su priredili učenici Osnovne škole ”Enver Čolaković” iz Breze.

– Zar Vam ne nedostaje posjeta Zemaljskom muzeju u BiH – natpis je koji je danas postavljen uz upozorenje koje stoji više od osam mjeseci ”Muzej je zatvoren – The museum is closed”.

Uposlenici ove najstarije muzejske institucije u BiH ističu da se niko od zatvaranja muzeja nije zainteresirao za rješavanje problema koji su vidljivi u ovoj instituciji.

Direktor osnovne škole iz Breze Benjamin Čosić navodi da su godinama generacije iz ove škole dolazile u posjet Zemaljskom muzeju, a ove godine, ova generacija to ne može, ali folklorom i kratkom priredbom poslali su poroku najodgovornijim da trebaju posvetiti više pažnje kulturnim institucijama.

Uposlenici muzeja plaću nisu primili 21 mjesec, ali unatoč velikim problemima sve dežurne službe rade i objekat i eksponati su pod nadzorom 24 sata.

Direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić problem vidi u tome što Ministarstvo civilnih poslova BiH nema obavezu da ih finansira, a plaće koje su dobivali su bile na ”dobrovoljnoj osnovi”.

Kaže da je slučaj sada na sudu i da drugog načina za rješenje problema nije bilo.

– Problem je što mi ne moramo ništa dobivati jer nismo ničiji i zadnji grant koji je bio predviđen za plaću bio je u 2010. godini – kazao je Busuladžić, dodajući da u 2011. godini nisu ništa dobili, a u protekloj godini su dobili odobrenje da apliciraju za građevinsko-sanacione radove.

On je najavio da će ove godine aplicirati da se obnove predmeti u mezeju kojima je obnova potrebna, ali da to nije problem zbog kojeg je muzej zatvoren, problem su plaće za 60 radnika.

Danas su i članovi kolektiva Zemaljskog muzeja BiH, također simbolično, obilježili Međunarodni dan muzeja donatorskom akcijom “Kafa za Zemaljski muzej BiH” ispred zgrade Zemaljskog muzeja BiH, koja prema prvim informacijama nije donijela značajnija donatorska sredstva.

 

Leave A Comment