With the burning of the national archive, part of BH history is lost to ashes

Link to the original article on Nezavisne Novine

For translation, try plugging the URLs into http://translate.google.com and choose “Bosnian” as the from option

—————————-

Paljenjem arhiva izgorio dio istorije BiH

Paljenjem arhiva izgorio  dio istorije BiH
Fena – 08.02.2014 14:21

SARAJEVO – Kancelarije Arhiva Federacije BiH u potpunosti su izgorile, ali još uvijek nije utvrđeno da li je izgorio i fond koji je smješten u podrumskim prostorijama – istaknuo je danas za Agenciju Fena direktor ovog arhiva Ademir Jerković.

On je danas došao do zgrade Predsjedništva BiH gdje su smještene prostorije ovog i Arhiva BiH kako bi stekao uvid u nastalu štetu, nakon što je i sinoćnjim demonstracijama zapaljen dio te zgrade.

– Kompletno je izgorila moja i kancelarija sekretarice, te saradnika. Sreća ovog Arhiva je što se nalazi na više mjesta pa nije sve uništeno – kazao je on.

Jerković naglašava da je šteta nastala paljenjem Arhiva BiH neprocjenjiva, te da ona ne može biti izmjerena novčanim iznosom.

– To što je uništeno to se novcem ne može platiti. Izgorio je dio historije BiH. Mogao bih zaplakati sada – zaključio je on.

Naglasio je da u ovim trenucima čeka predstavnike pravosudnih organa kako bi izvršili uviđaj.

Arhiv BiH dodatno oštećen gašenjem požara

Arhiv Bosne i Hercegovine dodatno je oštećen i gašenjem požara jer je voda prošla u podrumske prostorije gdje je takođe smještena građa ove institucije – potvrdio je Agenciji Fena direktor ovog arhiva Šaban Zahirović.

On naglašava da potpune razmjere štete nakon jučerašnjih demonstracija još uvijek nisu poznate, jer je uviđaj u toku.

– Štete su zaista ogromne, neprocjenjiva vrijednost je stradala. Voda je prošla u podrum, gdje je također smještena građa Izvršnog vijeća Socijalističke Republike BiH – kazao je on.

Zahirović naglašava da je u požaru u potpunosti uništen depo broj jedan posvećen austrougarskom periodu, gdje se, između ostalog, čuvala građa zajedničkog ministarstva finansija Zemaljske vlade BiH, dokumenti između dva rata, te drinske banovine, kulturna zbrika “Napretka”, personalni austrijski dosijei između dva rata, te zbirka poklona i otkupa gdje postoje pojedinačne vrijednosti, kao što su pojedini orijentalni rukopisi ili fermani.

– Kada se govori o arhivskim dokumentima, riječ je o neprocjenjivim vrijednostima, jer su to sve originali. Oni se ne mogu ponovo pribaviti. Jedan mali dio građe je prebačen na mikrofilm, te će to biti spašeno. Možda će se jadan dio barem u kopijama moći dobiti iz austrijskih arhiva – istakao je on.

Zahirović najavljuje da će, nakon preciznog utvrđivanja nastale štete, uslijediti brojne aktivnosti da se obnovi građa koliko je to moguće, konzervira te fizički zaštiti.

Aktivnost će uslijediti i prema Vladi Republike Austrije, Međunarodnom arhivskom savjetu, UNESCO-u i drugim institucijama.

 

Leave A Comment