Treba naći rješenja koja ustvari pokreću planine

Korespondencija: Suada Kapić Osnivač i direktor FAMA International (Sarajevo, 14 August 2012)

Vaš stav o postojećoj situaciji u kojoj se nalazi 7 institucija BiH ‘od državnog značaja’
Koji su uzroci postojeće krize?
Pitanje uključuje opširnu političko-ekonomsko-antropološku studiju koja bi se zasnivala na periodu 1945.-2012. Istraživanje bi trebalo obuhvatiti način finansiranja kulture i umjetnosti, funkcionisanje obrazovnih institucija kao i stvaranje specijalnog mentaliteta u periodu komunističkog sistema koji se srušio tokom raspada Jugoslavije, agresije na BiH i četverogodišnje opsade Sarajeva. Raspad društvenog sistema u periodu 1991.-1996. je opet uslovio izmjenu mentaliteta, da bi period od 1996.-2012. označen kao tranzicioni period u zemljama koje su doživjele takva razaranja imao svoj udio u kreiranju za sada neidentifikovanog političko-ekonomskom oblika društvenog uređenja kao i vrlo nejasan identitet pojedinca i kolektiva. Sve zajedno, posve prirodno je uslovilo ovakvo stanje institucija iz kulture.

Koje su posljedice (političke, kulturne, društvene, ekonomske…) ove krize?
Već sam rekla da bez jasno dijagnosticiranih uzroka još iz prošlog pa onda iz ovog stoljeća, ne mogu se ni zamisliti posljedice ove krize koja je ustvari odraz bivših vremena, dok se vrijeme danas očitava u nepristajanju na promjenu svijesti i pojedinca i društva.

Vaša kritika i dopuna sažetka “Kriza kulturnih institucija u BiH: uzroci, implikacije i modaliteti rješenja“ Da li on prikazuje stvarnu problematiku? Da li nešto nedostaje, ako da, šta? Molimo dopunite sažetak i dajte svoje Vaše komentare.
‘Sviđaju’ mi se vaša pitanja, izgledaju jednostavna, postavljena sa lakoćom, a uključuju period od najmanje 67 godina. A treba naći rješenja koja ustvari pokreću planine. Nemam mnogo za dodati dostavljenom sažetku, osim da svi trebaju stati, odbiti preživljavanje kao stanje duha i egzistencije na dugi rok (osim kao prelazni period), uspostaviti tačnu dijagnozu, napraviti strategiju (stručni tim sastavljen od međunarodnih, regionalnih i lokalnih eksperata i managera iz kulture), koja ima svoje faze i koja ima garante izvodljivosti, bazirane na znanju i iskustvu eksperata i onoj gore predloženoj studiji (nisu svi modeli primjenjljivi na svako društvo sa istim efektima).

Vaše ideje i prijedlozi za rješavanje situacije
Šta predlažete da bude učinjeno (po prioritetima), od strane koga i zašto?
Nema kreativnih rješenja bez uspostavljanja legalnog statusa ovih institucija u okviru političkog sistema. Tek sa uspostavljenom platformom i osnovnim budgetskim sredstvima, kreativna rješenja donose rezultate. Najveći problem je nemanje političkog okvira države ili odsustvo poštovanja istog, da bi se bilo šta što ovisi o ovom okviru moglo stabilno uspostaviti, pa tek onda nadgraditi.

Imate li nešto za dodati što nije obuhvaćeno našim pitanjima?
Vi ste ustvari postavljali ista pitanja. A jedan je odgovor: bez države BiH, nema ni državnih institucija pravilno definisanih. Bez stabilne vlasti u entitetima i kantonima, ne može ništa funkcionisati i ako se riješi formalno pravni okvir.

 

——————————————————————

Suada Kapić

Suada Kapić je osnivač i direktor FAMA International, autorica izvornih FAMA-projekata i FAMA-arhiva. Rođena je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Po sticanju diplome na Filozofskom fakultetu, Univerzitet u Sarajevu, odlazi u Beograd i završava studij režije na Fakultetu dramskih umetnosti. 1990. osniva prvu nezavisnu medijsku kuću u tadašnjoj Jugoslaviji – FAMA. Između 1992. i 1996. Suada u opsjednutom gradu pokreće projekte kao što su ‘Vodič za preživljavanje’ i ‘Mapa opstanka ’92.-’96., odlučna da ih objavi i prezentira međunarodnoj javnosti. Od 1997. marljivo radi na jednom od najopsežnijih projekata: Govorna i vizelna istorija bivše Jugoslavije u razdoblju 1991.-1999. FAMA Kolekcija (Arhive) i srodni pojedinačni projekti smatraju se najvećim i najopsežnijim nezavisnim izvorom informacija koje se odnose na Opsadu Sarajeva (’92-’96) i Raspad Jugoslavije (’91 – ’99). FAMA-edukacijski paket Opsada Sarajeva 1992.-1996. promoviran je i distribuira se u Srbiji od 2005. U partnerstvu s Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH (producent projekta) nedavno je objavljen i njen najnoviji projekat Srebrenica – mapiranje genocida (dokumentarna animacija). Kao obrazovna inicijativa, projekt je naširoko predstavljen u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Rad koji počela još 1992. sada je dovršen i FAMA-projekti i arhive bivaju prebačeni u virtualni domen kao FAMA-kolekcija – virtualna banka znanja za buduće generacije.

Leave A Comment