The National Library for the Blind and Partially Sighted Persons

INSTITUCIJA: Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH

 

PRAVNI STATUS

Trenutni pravni status Biblioteke nije riješen iako je na snazi Lex specialis, Zakon o biblioteci za slijepa I slabovidna lica u R BiH iz 1995. godine, a koji ovu biblioteku svrstava u Javne ustanove kulture u državnoj svojini. Po mom mišljenju ova bi bilioteka trebala imati status institucije na državnom nivou.

No država BiH nikako da se očituje o nama, izgleda da im je najisplativije da šute. PS BiH treba dati svoj stav o našem status.

Rezultat: mi formalno nemamo osnivača, iako bi se država po Ustavu BiH morala očitovati o svim naslijeđenim institucijama iz prošlog sistema.

 

VAŠE DJELOVANJE PO PITANJU STATUSA

Obraćali smo se MCP-u, ministru Noviću. No on objašnjava da MCP ima samo koordinacionu ulogu i da nije nadležan za kulturu, tj da se trebaju obratiti entitetu. FBiH se ne slaže s tim stavom, te samo povremeno podrži rad institucija, bez redovnog finansiranja.

Obraćali smo se Uredu ombudsmena za BiH i Helsinškom komitetu, i oni su dali svoj stav nama u korist no njihovo mišljenje nema pravnu moć.

Javnost s vremena na vrijeme apeluje na vlasti da se pitanje riješi, mediji vrše pritisak, no rezultata nije bilo.

 

FINANSIRANJE

Dobijamo jednokratnu godišnju pomoć od FBiH u iznosu od 35.000KM i jednokratnu pomoć u iznosu od 67.000KM od Kantona Sarajevo, za pokrivanje materijalnih troškova.

U 2010 MCP nam je dao grant od 130.000KM, no prošle godine grant je izostao s obzirom da budžet nije formiran.

Snalazimo se nalaženjem donacija i grantova za projekte, iz kojih onda polu-legalno pokrijemo i one tekuće troškove (što u pravilu ne bismo smjeli, jer su to programska sredstva), jer smo na to prisiljeni.

Javni poziv kog je objavio MCP prije par dana je diskriminirajući po veće institucije, srećom po nas nije jer smo ‘mali’ i troškovi nam se mogu uklopiti u njihove kriterije.

Naš godišnji plan (budžet) je 472.000 KM

Od početka godine radimo bez primanja.

 

KRATAK OPIS PONUDE I PROFIL KORISNIKA

Slijepa i slabovidna lica ne samo iz BiH, nego iz čitavoga svijeta, s obzirom da imamo pravo na besplatno slanje knjiga i audio zapisa na bilo kou adresu u svijetu,

19.700 bibliotečkih jedinica, 1158 korisnika širom svijeta, između ostalih iz Srbije, Hrvatske, bh dijaspore svih nacionalnosti, i oba entiteta BiH. Šaljemo knjige i u Rogaticu i u Banjaluku.

Oslobođeni smo poštarine s obzirom na profil biblioteke, te možemo slati i primate poštu bez troškova na globalnom nivou.

U toku je digitalizacija audio kolekcije, uz pomoć granta OSCE-a.

 

PRIJEDLOG RJEŠENJA

Svaki navedeni problem može se riješiti tako što bi Parlamentarna skupština BiH primjenom Ustava BiH, tačnije Aneksa II/2 i Aneksa II/4 preuzela osnivačka prava Biblioteke.


OTVOREN/ZATVOREN

Otvoreni i za posjetitelje i za korisnike, prevenstveno slijepa i slabovida lica širom svijeta. No, radimo u vrlo teškim uvjetima jer nam je neriješeno pitanja redovnog finansiranja, pa se snalazimo prikupljajući grantove i donacije. Zatvaranje kolekcije bilo bi okrutno prema korisnicima kojima je ovo jedini ‘prozor u svijet’, mnogi kažu da ih ona drži da ‘ne polude’.

 

SPECIFIČNI PROBLEMI

Osnovni problem je pitanje rješenja statusa. Ono povlači za sobom pitanje finansiranja tj ekonomski problem, te pitanje razvoja kolekcije i stručnih kadrova. Imamo dugovanja koja se gomilaju, za grijanje, vodu, struju, te plate uposlenicima.

Problem je u velikoj mjeri političke prirode, jer RS ne želi institucije kulture na državnom nivou, kao symbol državnosti.

 

POTREBE

Hitna potreba je pritisak na vlast radi rješavanja statusnog pitanja, što bi riješilo niz drugih pitanja.

Potrebna je dalja obuka tj usavršavanje uposlenika i njihovo povezivanje sa stručnjacima na međunarodnom planu.

Srednjeročno bilo bi potrebno obezbijediti veći i funkcionalniji prostor za smještaj biblioteke, jer je trenutni prostor ne zadovoljava u cijelosti njene potrebe.

Pomoć je i u formi finansijskih sredstava (grantova, donacija) do trajnog rješavanja statusa i pitanja finansiranja.

Leave A Comment