Kolaps Zemaljskog muzeja bio bi početak kraja BiH

Objavljeno Srijeda, 3. listopada 2012. 13:33
Fena

Originalni clanak

Arheolog Blagoje Govedarica, član Akademije nuka i umjetnosti BiH, profesor na sveučilištima u Berlinu i Heidelbergu i dugogodišnji suradnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu u razgovoru za Agenciju FENA kaže da ne može zamisliti da bi se Zemaljski muzej BiH mogao definitivno ugasiti.

– Već samu najavu zatvaranja Zemaljskog muzeja doživljavam kao veliki moralni poraz, a ako bi stvarno do toga došlo bila bi to jasna najava urušavanja države Bosne i Hercegovine- kaže Govedarica.

Uz opasku da Zemaljski muzej nije bilo kakva institucija već vodeći kulturni centar ove zemlje koji punih 125 godina širi pozitivnu sliku o Bosni i Hercegovini, Govedarica naglašava da bi njegovim zatvaranjem sve to bi bilo prebrisano.

Kako ćete ljudima koji dođu u Sarajevo i žele upoznati kulturnu istoriju ovog područja pokazati praznu zgradu muzeja? Hoćete li im reći, znate ovo je nekad bio Zemaljski muzej BiH? U kakvom svjetlu bi se BiH time predstavila – postavlja pitanja Govedarica i odgovora da se to nikako ne smije dogoditi.

Naglašava kako je jasno da znanost i kultura ne spadaju u prioritete kreatora politike ove zemlje.

Mnogo više je na cijeni životna doktrina „kruha i igara“ nego ona „rada i znanja“. Ipak, nije sve baš crno u znanosti i i kulturi. Evo upravo ovih dana su sveučilišta iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle i Mostara dobili podršku Europske zajednice iz okvira znanstvene pomoći po programu “Tempus”.Time će, počevši od ovog semestra u narednim godinama u znatnoj mjeri biti poboljšane studije arheologije i kulturne povijesti – kaže Govedarica.

Sveučilište iz Berlina je bio jedan od inicijatora prijave za ovaj program i profesori iz Berlina će sudjelovati u nastavi na ovim sveučilištima.

U nastavku razgovora akademik Govedarica kaže kako je to veoma dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu, ali da je radost zbog tog velikog uspjeha znatno pomutila najava zatvaranja Zemaljskog muzeja, čije zbirke i eksponati predstavljaju bitno izvorište sveukupnih studija.

Na pitanje FENA-e zašto sudbinu jedne države povezuje sa sudbinom jedne kulturne institucije ugledni arheolog kaže da je odnos prema kulturi i znanosti veoma dobro mjerilo stanja u jednoj državi.

– Sve dok naša zajednica ima nezainteresiran odnos prema svim nivoima obrazovanja i nijemo prati nestanak vodećih kulturnih institucija poput Zemaljskog muzeja, ovoj zemlji neće, niti može biti dobro – kazao je na kraju razgovora Blagoje Govedarica, arheolog, član Akademije nuka i umjetnosti BiH, profesor na sveučilištima u Berlinu i Heidelbergu i dugogodišnji suradnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Leave A Comment