Ibrahim Spahić: Trebamo razmišljati o našoj baštini

Published: 04. februar 2013
Link to original article / published by: L. Č., Radiosarajevo.ba

”Festival ‘Sarajevska zima’ je praznik umjetnosti. Umjetnosti dodira. Stvaranje i prepoznavanje portreta umjetnika u mladosti, koji se nazire u Finneganovom bdijenju. Sve se događa između ‘Dodirni me’ i ‘Ne diraj me’. ‘Dodirni me’ je poziv bez straha i predrasude od drugog i drugačijeg, čin otkrivanja, radosti slobode kretanja. Slobodnog izražavanja raznolikosti u zemlji, prkosnoj od sna. U zemlji u kojoj se ne očekuje od njenih ljudi  da kažu ‘Ne dodiruj me”, poručio uoči njegovog otvaranja, direktor festivala Sarajevska zima, Ibrahim Spahić.

FOTO: Radiosarajevo.ba

Međunarodni festival umjetnosti i kulture ‘Sarajevska zima 2013‘ počinje u četvrtak, 7. februara nastupom plesne grupe Coincinade iz Mađarske, koja će u dvorani Bosanskog kulturnog centra izvesti “San ljetne noći” Williama Shakespearea.

Sarajevska zima 2013. pod motom ‘Umjetnost dodira’

Ceremonija otvaranja festivala Sarajevska zima održat će se na više lokacija, sa različitim umjetnicima; u pitanju su Zemaljski muzej, Historijski muzej, Parlamentarna skupština, Bosanski kulturni centar, te Collegium Artisticum.

Ceremoniju otvaranja 7. februara obilježit će i projekcija na fasadi Zemaljskog muzeja BiH umjetnika Marija Gerussija, koja će biti prilika za građane da virtuelno prošetaju kroz Zemaljski muzej.

Ceremonija otvaranja će se održati i u Bosanskom kulturnom centru.

”To će biti spektakl, budući da je Bosanski kulturni centar hram kulture, a očekuje nas i nastup Bosanskog kola osnovanog 1993. godine, kao i ostalih horova i udruženja koji rade pod okriljem BKC-a”, kazao je direktor ove ustanove, Rijad Herić.

Glumica Staša Dukić je najavila predstavu koju će izvesti studenti i studentice Akademije scenskih umjetnosti, u kojoj će izvoditi romsku poeziju uz pokret i ples, prativši razvoj romske zajednice od njenih početaka pa sve do danas.

Voditeljica Muzej marketa Historijskog muzeja, Svjetlana Dukić, govorila je o Muzej marketu, relativno novom, pilot projektu Historijskog muzeja od prošle godine, čiji je cilj bio predstaviti publici radove različitih izlagače. Ovaj put, u sklopu Sarajevske zime, Historijski će muzej predstaviti sedam izlagača, a jedan od njih je i Saša Tomašević koji će predstaviti svoje crteže minijatura na telefonskim karticama za dopunu kredita.

Performans ‘Rukavice’

Jedna od zanimljivosti ovogodišnje Sarajevske zime jeste i rad pod nazivom ‘Rukavice’, neobična umjetnička akcija/instalacija tri sarajevske umjetnice, koja će biti predstavljena u okviru same ceremonije otvaranja Festivala, 7. februara 2013. godine. Kako je moto ovogodišnje Sarajevske zime ‘Umjetnost dodira’, i ova akcija prati sam koncept, stoga su se tri mlade umjetnice iz Sarajeva – Nardina Zubanović, Ira Skopljak i Nelisa Baždar, odlučile upravo za rukavice, kojima simbolično žele ‘ugrijati’ muzej.

Rukavice svih oblika, veličina, boja i namjena će biti postavljene sa vanjske strane Historijskog muzeja, na njegovoj oronuloj fasadi, površini 2×4 metra, a ono što je najzanimljivije u cijeloj priči jeste da i vi možete učestvovati i podržati ovu akciju, i to doniranjem vlastitih rukavica.

”Ne želimo velike manifestacije, već želimo da podstaknemo ljude da počnu razmišljati o svojoj baštini”, zaključio je Ibrahim Spahić na današnjoj, trećoj konferenciji za medije uoči početka Festivala, održanoj u Bosanskom kulturnom centru.

L. Č., Radiosarajevo.ba

Comments are closed.