Historijski muzej BiH

Elma Hašimbegović

PRAVNI STATUS
Pravni status Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u ovom trenutku, kao ni u posljednjih  dvadeset godina, nije definisan što znači da se ova institucija nalazi u pravnom vakuumu.

Predstavnici vlasti se načelno slažu da je situacija u kojoj se nalazi Muzej teška, ali se ne smatraju odgovornim za to. Nijedan nivo vlasti (Ministarstvo civilnih poslova BiH (MCP), Federacija BiH, Kanton Sarajevo (KS), Općina Novo Sarajevo) se ne smatra nadležnim za Muzej nego prebacuje odgovornost na neki drugi nivo (efekat ping-ponga).  Nijedan predstavnik ministarstava kulture nije nikad zvanično posjetio Muzej. U posljednje vrijeme Zamjenica Ministra civilnih poslova ulaže napore i poduzima određene korake ka poboljšanju položaja i rješavanju statusa institucije.

VAŠE DJELOVANJE PO PITANJU STATUSA I REAKCIJE JAVNOSTI
U toku održavanja Sedmice otvorenih vrata “Solidariši se, ugrijmo muzej” (23.2-29.2.2012.), koju je Muzej organizovao s ciljem skretanja pažnje javnosti na problem sedam institucija kulture, poslane su pozivnice na adrese više od hiljadu pojedinaca iz političkog, kulturnog i akademskog života. Muzeju je tom prilikom svojom posjetom pružio podršku određeni broj pojedinaca iz javnog života (ukupno četiri politička predstavnika, te pojedini akademski i kulturni radnici), ali i veliki broj građana (dvije hiljade posjetilaca). Grupa bh. umjetnika (Jusuf Hadžifejzović, Gordana Anđelić  Galić, Emir Kapetanović, Asja Krsmanović, Color Crew, plesna skupina Tanzelarija i drugi) su kroz program  Umjetnici Muzeju svojim aktivnim učešćem dali podršku Muzeju. Manifestaciju je logistički podržala nevladina organizacija “Akcija građana”, a podršku je pružio i festival Sarajevska zima na čelu sa Ibrahimom Spahićem. Muzeju su tom prilikom u većem broj pružili podršku i predstavnici stranih ambasada i drugih organizacija (OHR, Vijeće Evrope i dr.).

Osim u toku manifestacije “Solidariši se, ugrijmo muzej”, Muzej nije dobio nijedno nijedno zvanično pismo podrške od strane kulturne javnosti, stručnjaka i kolega.

Dio kulturne javnosti svojim istupima u medijima, kritikom i prozivanjem menadžmenta institucija za odgovornost zbog teškog položaja u kojem su se našle institucije, nažalost, skrenuo je pažnju sa stvarnog problema i doprinio stvaranju pogrešne slike u javnosti.

Obraćali smo se pismenim putem svim institucijama i svim nivoima vlasti koje smatramo nadležnim, no niko nije zvanično prihvatio odgovornost za rješavanje našeg statusa.

Predviđamo da će kraja 2012. godine status Muzeja ostati nepromijenjen. Ukoliko se status institucije ne riješi ni u 2013. godini, Muzej će biti prisiljen na radikalnije mjere, tj. trajno zatvaranje. Zgrada Muzeja sa muzejskim zbirkama u kojima se čuva kulturno-historijsko naslijeđe BIH biće prepuštena daljem propadanju.

FINANSIRANJE
Nemamo garantirana sredstva za redovan rad, jer se za rad institucije ne izdvajaju sredstva niti iz jednog budžeta. Proteklih godina troškove smo pokrivali od jedokratnih pomoći/grantova KS-a i FBiH, te iz granta MCP-a. Posljednjih 19 mjeseci MCP nije izvršio nijednu uplatu, jer nije bio usvojen državni budžet za 2011. godinu. Četiri puta smo konkurisali za grantove za kulturu FBiH i svaki puta je naš zahtjev odbijen. Dugovi se gomilaju.

KRATAK OPIS PONUDE I PROFIL KORISNIKA
Osnovan je 1945. godine kao Muzej revolucije, a od 1993. godine djeluje pod imenom Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Sadrži 300.000 muzejskih predmeta i eksponata koji su pohranjeni u sedam muzejskih zbirki, a koje koriste domaći i strani istraživači, učenici i studenti. Muzej ima dvije stalne postavke, a na godišnjem nivou organizuje, u skladu sa mogućnostima, i nekoliko povremenih postavki. Posjeta muzeju se naplaćuje 4 km, a usluge korištenja muzejske građe su besplatne.

PRIJEDLOG RJEŠENJA
Rješavanje pravnog statusa (osnivača) i pitanja finansiranja rješilo bi najveći dio postojećih problema.

OTVOREN/ZATVOREN
Historijski muzej Bosne i Hercegovine je u cjelini otvoren za posjetitelje kao i za korisnike svih naših usluga (kolekcije, biblioteka, izložbene postavke i sl.).

SPECIFIČNI PROBLEMI

  • Institucija nema riješen pravni status;
  • Muzej nema upravni odbor, onemogućena kontrola rada institucije;
  • Muzej nema redovne izvore finansiranja, zaposleni u Muzeju godinama nemaju redovna primanja, plate kasne više mjeseci, zdravstveni i penzioni doprinosi se ne uplaćuju čime je osoblje uskraćeno za zdravstvene usluge;
  • Osipanje stručnog kadra
  • Neuslovnost prostora- muzej nakon 1992. nema riješen sistem grijanja što ga u zimskim mjesecima čini potpuno neuslovnim za rad;
  • Ugroženost objekta i muzejske građe – Muzej se nakon 1995., osim minimalnih radova (zamjena stakala i sl.), nije renovirao, krov je teško oštećen i prijeti mu obrušavanje u glavni izložbeni prostor, fasada se obrušava i direktno je opasna po uposlenike i prolaznike, stolarija je potpuno dotrajala; muzejska građa se čuva u gorenavedenim lošim uslovima;
  • Nemogućnost obavljanja redovnih djelatnosti, nemogućnost praćenja savremenih tokova u razvoju muzeologije;
  • Nemogućnost planiranja aktivnosti i djelatnosti Muzeja (projekti, izložbe i sl) zbog neizvjesne budućnosti;
  • Nedostatak vizije i želje za spašavanjem kulturno-historijskog blaga BIH od strane nadležnih vlasti u BIH;

POTREBE

Hitne potrebe: pritisak na vlasti, pitanje finansiranja, dugovi, rekonstrukcija objekta i sprječavanje daljnjeg propadanja, zapošljavanje stručnog kadra;

Dugoročne potrebe: obuka uposlenika, obuka menadžmenta, pitanja razvoja kolekcija, nabavka opreme za modernizaciju, saradnja sa međunarodnim stručnjacima, strategija razvoja institucije;

Muzej bi tražio sredstva za rekonstrukciju zgrade koja se nalazi u kritičnom stanju, a koja predstavlja spomenik od izuzetnog značaja.

Leave A Comment