Bosnian government rejects National and University Library’s application for financial support

Objevljeno: 02.10.2012, link na originalni clanak

Bez novca Zemaljski muzej BiH i NUBBiH

O DODJELI GRANTOVA ZA INSTITUCIJE KULTURE

Dr. Ismet Ovčina, direktor NUB-a BiH

 

Zemaljski muzej BiK nije aplicirao, prebacuju mu što nije aplicirao, a mi jesmo, pa nam kažu – niste dobro aplicirali, ističe dr. Ismet Ovčina, direktor NUB-a BiH

 

02.10.2012.

Prema informacijama iz medija, prijedlogom odluke o dodjeli grantova za institucije kulture koja će na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH biti donesena, aplikacija Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH – nije prihvaćena! Obrazloženje zvaničnika iz Ministarstva civilnih poslova je da NUBBiH nije dostavio validnu aplikaciju, iako su tokom izrade aplikacije u NUB-u BiH striktno slijedili kriterijume, uputstva i sugestije toga ministarstva.

Ukoliko VMBiH donese odluku kako je predloženo – to će značiti definitivno odustajanje od NUB-a BiH i realiziranje dugoročno planiranog projekta gašenja ove institucije. Helsinški komitet za ljudska prava u BiH iznio je mišljenje, po kojem NUBBiH svoja prava može ostvariti i putem nadležnog suda.

Pola godine bez plate

Pozivamo Vas da u okviru Vaših nadležnosti i ingerencija spriječite ovakav tok dešavanja i nađete alternativne mogućnosti finansiranja, do konačnog razrješavanja pravnog statusa institucija kulture koje je osnovala država, navodi se u dopisu koji je na adrese predsjedavajućeg VM-a BiH Vjekoslava Bevande, njegova zamjenika i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, zamjenika predsjedavajućeg VM-a BiH i ministra financija i trezora Nikole Špirića i ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića upućen iz NUB-a BiH, a u povodu neprihvaćanja aplikacije NUB-a BiH za podršku projekta iz kulture.

“Pored ovih problema koje imamo i koji dugoročno traju, jutros smo dobili (u petak, op. An. Š) novi koji nas je malo šokirao, ali nije bio neočekivan. Naime, iz sredstava informisanja smo saznali, a poslije smo to provjerili i u MCP-u, mada je bilo teško doći do te informacije, da NUBBiH koji je aplicirao za ove projekte podrške nije dobro popunio obrazac za određene projekte. Od svih ovih institucija, znači, Zemaljski muzej BiH nije aplicirao, ove ostale su aplicirale, jedini mi nismo dobro aplicirali i, naravno, iz njihova ugla gledano, što je vrlo indikativna poruka”, kaže direktor NUB-a BiH dr. Ismet Ovčina, dodajući, između ostalog, da u tom kontekstu “s obzirom na to da je to radni prijedlog, mi smo našli za shodno i zaključili da pošaljemo dopis u ime sindikata kolektiva, ja u ime kolektiva i predsjednik UO… Na ovaj način apelujemo i ukazujemo šta bi to značilo ako bi to tako prošlo, jer tim prijedlogom definitivno se ide prema cilju koji je neko nekad davno zamislio. Apelovali smo na njih i molimo ih da priđu tome sa aspekta faktičkog stanja i legaliteta zakona i da preuzmu punu odgovornost za status, naravno, ove a i drugih institucija kulture od značaja za državu BiH, ali ja govorim u ime svoje institucije”.

Dr. Ovčina kaže da su uposlenici NUB-a BiH zadnju platu primili prije šest mjeseci i dodaje:

“Neće nam to ništa pomoći, ali, eto, i na to su u kolektivu bili spremni. Sada imamo čudnu situaciju: Zemaljski muzej BiH nije aplicirao, pa mu prebacuju što nije, a mi smo aplicirali, pa nam se kaže da nismo dobro aplicirali. I jedni i drugi su u istom statusu: nema para ni njima, ni nama”.

Prijedlog odluke o dodjeli grantova MCP-a BiH za institucije kulture i međunarodnu kulturnu suradnju bit će na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH danas, a iz MCP-a BiH za Fenu je potvrđeno da je prijedlog odluke o ovim grantovima s raspodjelom sredstava po institucijama proslijeđen Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

Kome novac

Kada je riječ o sufinansiranju projekata u oblasti kulture predviđeni iznosi su, između ostalih, Historijski muzej BiH 210.000, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 110.000, Kinoteka BiH 100.000, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH 220.000, Umjetnička galerija BiH 200.000, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Banja Luka 200.000, Specijalna biblioteka za slijepa i slabovidna lica Republike Srpske 105.000, Narodna i univerzitetska biblioteka RS-a 80.000, Narodno pozorište Sarajevo 90.000, te Narodno pozorište Republike Srpske 100.000 KM, navela je Fena, kao i da su u okviru međunarodne saradnje u oblasti kulture predviđeni iznosi – Udruženje građana Bijenale savremene umjetnosti 23.000, Udruga građana Matica hrvatska Mostar 20.000, Udruženje međunarodnog centra za mir Sarajevo 20.000, Dječije pozorište Republike Srpske 20.000, East West centar Sarajevo 20.000, Fondacija “Mak Dizdar” Sarajevo 10.000, Pozorište mladih Banja Luka 10.000, te Asocijacija za vizuelne umjetnosti “Fenix Art” Banja Luka 14.000 KM.

ZA OSLOBOĐENJE,
PIŠE: Angelina ŠIMIĆ


Važna urednička napomena: Postavljene informacije, subjektivne napomene i stavovi izraženi u ovom članku su isključivo autorovi, tj. izvora i nužno ne predstavljaju uredničku politiku ili stav nezavisnog portala www.ljutibosanci.com.

Leave A Comment