Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH

Sakib Pleh

PRAVNI STATUS
Trenutni pravni status Biblioteke nije riješen iako je na snazi Lex specialis, Zakon o biblioteci za slijepa i slabovidna lica u RBiH iz 1995. godine, koji ovu biblioteku svrstava u Javne ustanove kulture u državnoj svojini. Po mom mišljenju ova bi bilioteka trebala imati status institucije na državnom nivou. No, država BiH nikako da se očituje o nama, izgleda da im je najisplativije da šute. Parlamentarna Skupština BiH je organ koji treba dati svoj stav o našem statusu.
Rezultat: mi formalno nemamo osnivača, iako bi se država po Ustavu BiH morala očitovati o svim naslijeđenim institucijama iz prošlog sistema.

VAŠE DJELOVANJE PO PITANJU STATUSA I REAKCIJE JAVNOSTI
Obraćali smo se Ministarstvu civilnih poslova, ministru Noviću. No, on objašnjava da MCP ima samo koordinacionu ulogu i da nije nadležan za kulturu, tj. da se trebamo obratiti entitetu. FBiH se ne slaže s tim stavom, te samo povremeno podrži rad institucija, bez redovnog finansiranja.

Obraćali smo se Uredu ombudsmena za BiH i Helsinškom komitetu, oni su dali svoj stav nama u korist, no njihovo mišljenje nema pravnu moć.

Javnost, s vremena na vrijeme, apeluje na vlasti da se pitanje riješi, mediji vrše pritisak, no rezultata nije bilo.

FINANSIRANJE
Dobijamo jednokratnu godišnju pomoć od FBiH u iznosu od 35.000KM i jednokratnu pomoć u iznosu od 67.000KM od Kantona Sarajevo, za pokrivanje materijalnih troškova.

U 2010. MCP nam je dao grant od 130.000KM, no prošle godine grant je izostao s obzirom da budžet nije donesen.

Snalazimo se tako što konkurišemo za grant-sredstva, iako se ovdje radi o namjenskim sredstvima za projekte, a ne za redovne operativne troškove jedne institucije.

Javni poziv kog je objavio MCP prije par dana je diskriminirajući po veće institucije, srećom po nas nije jer se naši operativni troškovi mogu uklopiti u kriterije konkursa.

Naš godišnji plan (budžet) je 472.000 KM.

Od početka 2012. godine radimo bez isplate naknada za uposlenike.

KRATAK OPIS PONUDE I PROFIL KORISNIKA
Naše usluge koriste slijepa i slabovidna lica ne samo iz BiH, nego iz čitavoga svijeta, s obzirom da imamo pravo na besplatno slanje knjiga i audio zapisa na bilo koju adresu u svijetu.

19.700 bibliotečkih jedinica, 1158 korisnika širom svijeta, između ostalih iz Srbije, Hrvatske, bh dijaspore svih nacionalnosti, i oba entiteta BiH. Šaljemo knjige i u Rogaticu, i u Banjaluku. Oslobođeni smo poštarine s obzirom na profil biblioteke, te možemo slati i primati poštu bez troškova na globalnom nivou.

U toku je digitalizacija audio kolekcije, uz pomoć granta OSCE-a.

PRIJEDLOG RJEŠENJA
Svaki navedeni problem može se riješiti tako što bi Parlamentarna skupština BiH primjenom Ustava BiH, tačnije njegovih Aneksa II/2 I Aneksa II/4 preuzela osnivačka prava Biblioteke.

OTVOREN/ZATVOREN
Otvoreni smo i za posjetitelje i za korisnike, što su prevenstveno slijepa i slabovidna lica širom svijeta. No, radimo u vrlo teškim uvjetima jer nam je neriješeno pitanje redovnog finansiranja, pa se snalazimo prikupljajući grantove i donacije. Zatvaranje kolekcije bilo bi okrutno prema korisnicima kojima je ovo jedini ‘prozor u svijet’, mnogi kažu da ih ona ‘drži da ne polude’.

SPECIFIČNI PROBLEMI
Osnovni problem je pitanje rješavanja pravnog statusa Institucije. Ono povlači za sobom pitanje finansiranja tj. ekonomski problem, te pitanje razvoja kolekcije i usavršavanja stručnih kadrova. Imamo dugovanja koja se gomilaju, za grijanje, vodu, struju, te plate uposlenicima.

Problem je u velikoj mjeri političke prirode, jer RS ne želi institucije kulture na državnom nivou, kao simbol državnosti.

POTREBE

  • Hitna potreba je pritisak na vlast radi rješavanja statusnog pitanja, što bi riješilo niz drugih pitanja.
  • Potrebna je dalja obuka tj. usavršavanje uposlenika i njihovo povezivanje sa stručnjacima na međunarodnom planu.
  • Srednjeročno bilo bi potrebno obezbijediti veći i funkcionalniji prostor za smještaj biblioteke, jerje trenutni prostor ne zadovoljava u cijelosti njene potrebe.
  • Pomoć je i u formi finansijskih sredstava (grantova, donacija) do trajnog rješavanja statusa i pitanja finansiranja.
Leave A Comment